Len hnědý 250g
Charakteristika:
Lněné semínko je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, ligninu, vitamínů a minerálů.
Tento produkt je užíván již celá staletí a i dnes je ceněn pro své vlastnosti, které přispívají ke zdraví. Ořechová chuť lněného semínka může přispět k lahodnosti řady pokrmů.
Složení:
Semena lnu hnědého.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 2234 kJ/534 kcal.
Bílkoviny: 18,3 g. Sacharidy: 28,9 g (z toho cukry 1,6 g). Tuky: 42,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 3,7 g, mononenasycené mastné kyseliny 7,5 g, polynenasycené mastné kyseliny 28,7 g). Vláknina: 27,3 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,03 g, hořčík 392 mg (130,7% DDD), fosfor 642 mg (80,3% DDD), železo 5,73 g (40,9% DDD).
Použití:
Namísto jedné polévkové lžíce margarínu nebo oleje můžete v receptech použít 3 lžíce mletého lněného semínka. (Pečené výrobky budou rychleji hnědnout.) Namísto jednoho vejce můžete v receptech (lívance, vdolečky, koláče) použít 1 lžíce mletého lněného semínka plus 3 lžíce lžíce vody. (Nechte vodu smíchanou s namletým lněným semínkem nejprve pár minut odstát.) Mleté lněné semínko můžete uchovat v ledničce až 90 dní bez toho, že by se změnila jeho chuť. Nejlepší však je umlít jej (v mlýnku) těsně před použitím. Lněné semínko vcelku může být uchováváno za pokojové teploty až jeden rok.
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny:
Může obsahovat stopy lepku.