Čekankové slazení s příchutí medu
Charakteristika:
Čekankové slazení s příchutí medu je novinkou na trhu sladidel. Jedná se o sladidlo nové generace vyrobené unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Vyniká mimořádně vysokým obsahem prospěšné vlákniny a glykemickým indexem menším než 5. Neobsahuje lepek, laktózu, konzervanty, aromata ani přidané cukry.
Čekankové slazení je zdravá a velmi chutná alternativa včelího medu vhodná pro všechny typy jeho užití – navíc s velmi nízkým glykemickým indexem, pouze 5% cukru, s vysokým podílem vlákniny a mimořádně pozitivními prebiotickými účinky. Sladivost, dávkování a použití je stejné jako u medu.
Obsahuje až o 95% méně cukru a 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup, agávový sirup,…), proto je velmi vhodný pro použití při redukční dietě. Pokrmy připravené s použitím čekankového slazení s příchutí medu vykazují výrazně nižší energetickou hodnotu a při pravidelném užívání takto připravených pokrmů dochází k přirozenému úbytku tukových zásob, což může vést ke snížení tělesné hmotnosti až o 10% za 9 týdnů.
Čekankové slazení může být použit i do teplé kuchyně pro pečení všech typů sladkého pečiva a bábovek. A je tady ještě jedna zcela unikátní vlastnost – Čekankové slazení je schopno částečně nahradit i pokrmový tuk! Takže nepřináší jen snížení kalorické hodnoty pečiva dané nahrazením cukru, ale navíc přináší i snížení energetické hodnoty potravin nahrazením pokrmového tuku, a to až ze sta procent!
Prospěšnost:
- Podílí se na posílení imunitního systému
- Po požití nedochází k nárůstu hladiny glukózy v krvi a koncentraci inzulínu ani u lidí s glykemickými poruchami
- Začleněním do stravy a v kombinaci s nízkoglykemickou dietou je dokázáno snížení hladiny glukózy v krvi u pacientů s diagnózou diabetes 1. a 2. typu a je také sníženo riziko vzniku diabetu 2. typu
- Výrazně snižuje riziko vzniku zubního kazu
- Podporuje růst prospěšných střevních bakterií a tím brání nežádoucímu množení ostatních patogenních bakterií
- Napomáhá ke zlepšení činnosti střev a vyprazdňování
Zdravotní a výživová tvrzení:
- Konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru vede k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po jejich konzumaci v porovnání s potravinami obsahujícími cukr
- Konzumace potravin obsahujících extrakt z čekanky místo cukru přispívá k zachování mineralizace zubů
- Se sníženou energetickou hodnotou
- Se sníženým obsahem cukrů
- Bez přidaného cukru
- S vysokým obsahem vlákniny
- Bez soli
Výhody:
- Vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %
- Glykemický index menší než 5
- Obsah cukru méně než 5 %
- Bez lepku, laktózy a konzervantů
- Jen 161 kcal na 100 g
- Energetický dlouhodobý zdroj při déle trvajících sportovních výkonech
- Úplná náhrada vysoce energetických cukrů
- Částečná náhrada tuku, např. při pečení, kdy může nahradit až 100% tukových produktů
Složení:
Extrakt z kořene čekanky (min. 91%), zvlhčující látka glycerol, medové aroma, karamel, sladidlo sukralóza.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 650 kJ/161 kcal.
Tuky: 0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0 g). Sacharidy: 4,7 g (z toho cukry 4,7 g). Bílkoviny: 0 g. Vláknina: 71,3 g. Sůl 0 g.
Použití:
Dávkování je při slazení stejné jako u medu, při náhradě tuku v potravinách nahrazuje 1g sirupu zhruba 4 g tuku.
Čekankové slazení s příchutí medu lze použít nejen ke slazení teplých a studených nápojů, dezertů, sušenek, piškotů, zmrzlin, palačinek a jogurtů. Může být použito i do teplé kuchyně pro pečení všech typů sladkého pečiva a bábovek.
Doporučené dávkování 10 – 20 g denně. Při nadměrném užití se mohou vyskytnout mírně nadýmavé účinky.
Skladování:
Uchovávejte v temnu a chladu.