Celozrnná mouka žitná
Charakteristika:
Je celozrnnou moukou a vyrábí se ze zrn žita. Žitná mouka obsahuje velmi malé množství lepku, a proto tedy těsto z žitné mouky obtížně kyne. Obsahuje velké množství vlákniny, ale také vitaminů E, B a minerální látky vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík. Pozitivně ovlivňuje imunitu.
Žitná mouka je těžší a hustší má nižší obsah lepku proto kombinujeme se špaldovou moukou. Celozrnná žitná mouka má pozitivní vliv na činnost střev. Pokud tedy trpíte zácpou, je pro vás ideální volbou. Má výborné výživové hodnoty, množství vlákniny a minerálů. Je výborná zejména na pečení chleba, ale i perníčků.
Složení:
Celozrnná mouka žitná.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1458 kJ/348,8 kcal. Bílkoviny: 10 g. Sacharidy: 72 g (z toho cukry 0 g). Tuky: 1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0 g). Sůl: 0 g.
Použití:
Žitná mouka se využívá převážně k pečení chleba a do perníkových těst, a to samotná nebo v kombinaci s pšeničnou bílou nebo špaldovou moukou. Těsto bude kynout pouze tehdy, když ke každým 4 dílům žitné mouky přidáte alespoň jeden díl mouky světlé.
Skladování:
Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny:
Lepek.