Agar-agar prášek 100 g
Charakteristika:
Agar-agar je přírodní želatina vyráběná z osmi druhů červených řas a používá se do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů.
Agar-agar obsahuje komplexní polysacharidy, které se podobají celulóze. Tradiční metoda výroby agar-agaru je sice zdlouhavější než moderní komerční metody, ale lépe respektuje přírodní zákonitosti a zajišťuje tak uchování všech živin. Agar-agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou.
Agar je usušený vývar z mořských řas tengusa. Tekutina, která povařením řas vznikne, má po zchladnutí gelovitou konzistenci. Tato hmota se rozprostře na speciální rohože a suší 14 dnů na slunci a mrazu (agar se vyrábí vždy v zimě). Usušený agar se pak buď jen pokrájí na malé tyčinky nebo namele.
Tipy:
- Ve formě vloček je dražší, ale nemusíte ji dopředu namáčet, stačí ji povařit ve vodě. Vznikne želatina, která funguje naprosto spolehlivě. Pokud chcete vytvořit obzvlášť hladký krém, je dobré vločky alespoň na 30 minut namočit.
- Tuhost agaru si ověříte tak, že při vaření kápnete trochu tekutiny na talířek a dáte do lednice. Agar by měl ztuhnout během chvilky. Pokud je řídký, dosypte vločky a dál vařte. Pokud je moc tuhý, přidejte trochu tekutiny.
- Agar můžete vařit v jakékoliv tekutině – ovocné šťávě, džusu, rostlinném i kravském mléce, na slano ve vývaru…
- Dá se bez problému dochucovat kyselými surovinami jako je citron nebo ocet, ale vyvarujte se kombinaci s vinným octem – agar špatně houstne.
Složení:
Agar-agar.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1008 kJ/240 kcal.
Tuky: 1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0 g). Sacharidy: 15 g (z toho cukry 0 g). Vláknina: 80 g. Bílkoviny: 1 g. Sůl: 0 g.
Použití:
10g Agaru nasypeme do 1 litru pitné studené vody, kterou můžeme popř. dochutit citronovou šťávou, přír. octem. Jakmile začne vařit sejmeme z ohně a nalijeme do připravené formy s ovocem, zeleninou. V chladu necháme ztuhnout.
Agar-agar používejte jako čistou želatinu do krémů, polev, aspiků a na zdobení dortů.
Skladování:
Uchovávejte v suchu a při teplotě do 25°C.