GOJI – Kustovnice čínská 100g
Charakteristika:
Kustovnice čínská je možná vůbec nejhodnotnější a nejvýživnější ovoce na celém světě. Svou chutí se podobá rozinkám, brusinkám a šípku.
Kustovnice čínská patří mezi klenoty tradiční čínské medicíny. Příznivě harmonizuje činnost jater a ledvin, zprůchodňuje a uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových meridiánech. Výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu. Zlepšuje krvetvorbu a má vliv na snižování krevního tlaku. Zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Je vhodná při nadměrném užívání alkoholu. Podporuje sexuální funkce. Může omezit rozšiřování lupenky a dalších kožních onemocnění. Posiluje zrak, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění.
Složení:
Sušené plody kustovnice čínské (Lyceum chinensis).
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1500 kJ/ 358,5 kcal.
Bílkoviny: 14,4 g. Sacharidy: 70 g (z toho cukry 44,2 g). Tuky: 1,1 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g). Vláknina: 2 g. Sodík: 0,3 g. Vápník: 0,112 g.
Použití:
Sušené plody kustovnice lze konzumovat přímo, tradičně se však používají vařené. Můžeme je použít i na salát, do koláčů, zákusků apod. – záleží jen na naší fantazii. Čaj: Plody zalijeme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat, poté slijeme. (Poznámka: Vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž konzumovat.) Jestliže připravujeme odvar (čaj připravený povařením plodů ve vodě), užívá se 6 -18 gramů plodů pro denní dávkování, po dobu jednoho až tří měsíců, což je typická perioda pro průběh terapie. Kustovnice čínská se tradičně při léčení atopického ekzému, který se většinou spojuje s alergickými projevy kůže a dýchacího systému a zánětu žaludku standardně užívá pacient celé plody při obsahu 10 gramů v každé dávce a to dvakrát denně před jídlem (po dobu dvou měsíců). Při léčení cukrovky se jedí podušené bobule v dávce 10 gramů a to třikrát denně (podušení plody změkčuje). Denní dávky v rozmezí 10 – 30 gramů je typickým léčebným užíváním v Číně.
Při Dukanově dietě používáme Goji také místo ovoce. Není to tolerovaná potravina, ale můžeme ji používat jen v omezeném množství (1. fáze – 1 lžíce, 2. fáze – 2 lžíce, 3. fáze – 3 lžíce).
Skladování:
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Alergeny:
Ovocná složka. Baleno na lince, která zpracovává i lepkové obiloviny.