Kuskus kukuřičný
Charakteristika:
Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná kukuřičná krupice. (Mezi krupicí a moukou je rozdíl jen v hrubosti namletí, ne ve složení.)
Kukuřice je po pšenici a rýži nejpěstovanější obilninou na světě a je také jednou z nejvýnosnějších plodin světa. Je to prastará plodina původem z Mexika. Její využití je všestranné. Z kukuřičné mouky se peče chléb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakousku se z ní připravují škubánky, v Itálii vaří proslulá polenta. I Rumunsko má své národní jídlo z kukuřičné mouky zvané mamaliga.
Složení:
Tepelně zpracovaná kukuřičná krupice.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1508 kJ/356 kcal.
Bílkoviny: 7,46 g. Sacharidy: 75,71 g (z toho cukry 0,8 g). Tuky: 1,47 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,21 g). Vláknina: 0 g. Sůl: 0,12 g.
Použití:
Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Studený kus-kus se hodí např. k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, chia semínky, goji apod.
Skladování:
Skladujte v suchu.