Mák modrý 250g
Charakteristika:
Mák je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku (1 438 mg na 100 gramů). Obsahuje jej dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry.
Podle vědeckých výzkumů za poslední léta je využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů – zejména sezamové semínko, slunečnicové semínko, makové semínko, ořechy, listová zelenina – vyšší než u mléka a mléčných výrobků, kde je vázán na kasein. Maková semínka se hojně konzumují zejména v zemích střední a východní Evropy. V některých zemích, např. v Singapuru nebo v Saúdské Arábii, je prodej máku vzhledem k jeho nízkému obsahu opiátu morfinu zakázán.
Složení:
Mák modrý.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 2196 kJ/525 kcal.
Bílkoviny: 18 g. Sacharidy: 28,1 g (z toho cukry 2,99 g). Tuky: 41,6 g (z toho nasycené mastné kyseliny 4,5 g). Vláknina: 19,5 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,0326g, vápník 1438 mg (179,8% DDD).
Použití:
Mák si můžeme sami doma umlít na speciálním mlýnku na mák (dá se použít i běžný mlýnek na kávu). Přidáváme jej do kaší, celozrnných buchet a moučníků, do celozrnných housek, na celozrnné nudle, do sladkých pomazánek.
Při Dukanově dietě sice nepatří mezi povolené potraviny, ale přesto si někteří z nás rádi posypou pečivo alespoň pár semínky, protože jsou velmi zdravá.
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny:
Může obsahovat stopy lepku.