Otruby pšeničné BIO 400 g
Charakteristika:
Otruby vznikají při zpracování pšenice. Jsou zdrojem prospěšné stravitelné i nestravitelné vlákniny. Velkou část pšeničných otrub tvoří vláknina (43 %), jež se skládá z celulózy, hemicelulózy a ligninu, látek, kvůli kterým otruby mají tvrdou dřevnatou konzistenci. Otruby vykonávají ve střevě tři základní činnosti: zadržují vodu a zvětšují objem stolice; zrychlují pohyb stolice ve střevech; zadržují dráždivé a jedovaté látky, cholesterol, žlučové soli a karcinogeny, které se nacházejí ve střevech a zvyšují jejich vylučování stolicí.
Složení:
Pšeničné otruby.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1155 kJ/278 kcal. Bílkoviny: 16,8 g. Sacharidy: 19,6 g (z toho cukry 2,3 g). Tuky: 5,7 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,69 g). Vláknina: 40,4. Sůl: 0 g.
Použití:
Otruby zabraňují zácpě. Pšeničné otruby nemají takové vlastnosti jako ovesné.
Při Dukanově dietě je povolena 1 lžíci denně, ale raději až od 2. fáze, protože také obsahují sacharidy. V 1. fázi je taky můžete, např. pokud máte problémy se stolicí, ale může to snížit efekt hubnutí, tak je lepší je vynechat. Ale zakázané nejsou.
Skladování:
Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Alergeny:
Lepek.