Pohanka kroupa Šmajstrla
Charakteristika:
Pohanková kroupa vyrobená tradičním mechanickým způsobem. Přirozeně bezlepková potravina s významným obsahem vitamínů a prospěšných látek pro lidský organismus.
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemeroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Obecně je považována za velmi zdravou potravinu, její konzumace je stoupenci alternativních výživových směrů doporučována hlavně v zimním období.
Pohanka obsahuje:
– rutin (dokáže udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C, výrazně přispívá k prevenci aterosklerózy)
– cholin (regeneruje jaterní buňky poškozené léky, chorobami nebo alkoholem)
– další bioflavonoidy
– zinek ( posiluje obranyschopnosti sliznic)
– draslík, železo, vápník, fosfor
– měď, selen, manganvitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, C a E
– vlákninu
Pohanka pomáhá:
– ke zpevnění žilních stěn a prevence některých cévních poruch
– při křečových žílách
– při praskání žilek nebo tendenci ke zvýšené krvácivosti
– snižuje riziko trombózy, infarktu i mrtvice
– při léčbě hemoroidů (ideálně v kombinaci s lněným semínkem)
– u žen s bolestivou a silnou menstruací
– posiluje dráhu sleziny a žaludku, kterou mají ženy často oslabenou
– při otocích dolních končetin
– dokáže z těla odstranit vlhkost
– v prevenci v období chřipek a nachlazení
– při detoxikace organismu
Nežádoucí účinky:
Při vyšší konzumaci pohanky může mít záhřevné účinky a podporuje zvýšené pocení. Někteří lidé mohou být dokonce na rutin alergičtí. Může se projevit například ekzém, kopřivka a s výjimkami i astmatický záchvat.
Složení:
Pohanka.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1490 kJ/355 kcal. Tuky: 4,3 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g). Sacharidy: 59 g (z toho cukry 1,6 g). Bílkoviny: 16,5 g. Sůl: 0,1 g.
Použití:
Vhodná k přípravě polévek, jako příloha, do sekané, do hlavních jídel, nádivek, apod.
Pro zachování co nejvíce cenných látek ji po opláchnutí nevařte, ale pouze zalijte vroucí vodou (na 1 díl pohanky 2 díly vody) a dejte ji pod pokličkou zabalenou v utěrce nejlépe do peřin, tak jak to dělávaly naše babičky s rýží . Tento způsob přípravy je ideální pro pohanku, která je loupaná mechanicky, bez použití vysokých teplot. Poznáte ji podle světlé barvy, zatímco kroupy, ze kterých byly slupky odstraněny při vysokých teplotách, jsou tmavé. Pohanku lze i povařit a pak nechat odstát. Pokud ji předtím na lžíci oleje nebo sádla velmi krátce opražíte, získá příjemnou oříškovou příchuť.
Vařená či spařená pohanka je dobrou přílohou (například s osmahnutou cibulkou, česnekem, kořením či houbami, které překryjí její ne každému příjemné aroma), lze jí zahustit polévky, přidat ji do karbanátků…
Skladování:
Skladujte v suchu.