Pohanková mouka celozrnná Šmajstrla
Charakteristika:
Bezlepková mouka vyrobena tradičním mechanickým způsobem.
Pohanková mouka a pohanková krupice jsou bohaté na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a rutin. Jsou vhodnou surovinou pro kuchyň celiaků a všechny, kteří se rádi zdravě stravují. V kuchyni plně nahradí mouku pšeničnou. Využijeme ji do sladkých a slaných těst, polévek a omáček, placek, pomazánek, apod.
Přirozeně bezlepková potravina s významným obsahem vitamínů a prospěšných látek pro lidský organismus.
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemeroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Obecně je považována za velmi zdravou potravinu, její konzumace je stoupenci alternativních výživových směrů doporučována hlavně v zimním období.
Pohanka obsahuje:
– rutin (dokáže udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C, výrazně přispívá k prevenci aterosklerózy)
– cholin (regeneruje jaterní buňky poškozené léky, chorobami nebo alkoholem)
– další bioflavonoidy
– zinek ( posiluje obranyschopnosti sliznic)
– draslík, železo, vápník, fosfor
– měď, selen, manganvitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, C a E
– vlákninu
Pohanka pomáhá:
– ke zpevnění žilních stěn a prevence některých cévních poruch
– při křečových žílách
– při praskání žilek nebo tendenci ke zvýšené krvácivosti
– snižuje riziko trombózy, infarktu i mrtvice
– při léčbě hemoroidů (ideálně v kombinaci s lněným semínkem)
– u žen s bolestivou a silnou menstruací
– posiluje dráhu sleziny a žaludku, kterou mají ženy často oslabenou
– při otocích dolních končetin
– dokáže z těla odstranit vlhkost
– v prevenci v období chřipek a nachlazení
– při detoxikace organismu
Nežádoucí účinky:
Při vyšší konzumaci pohanky může mít záhřevné účinky a podporuje zvýšené pocení. Někteří lidé mohou být dokonce na rutin alergičtí. Může se projevit například ekzém, kopřivka a s výjimkami i astmatický záchvat.
Složení:
Pohanka.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1460 kJ/348 kcal. Tuky: 4,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,98 g). Sacharidy: 56,3 g (z toho cukry 1,61 g). Bílkoviny: 17,2 g. Sůl: 0,1 g.
Použití:
Vhodná do sladkých a slaných těst, polévek a omáček, placek, pomazánek, apod.
Skladování:
Skladujte v suchu.