Seitan sypký – pšeničná bílkovina
Charakteristika:
Seitan sypký – prášková pšeničná bílkovina (gluten neboli pšeničný lepek).
Při Dukanově dietě se používá k výrobě chleba a jiného pečiva.
Složení:
Vitální pšeničný lepek.
Výživové hodnoty (na 100g):
Energetická hodnota: 1644 kJ/393 kcal.
Bílkoviny: 81,0 g. Sacharidy: 7,0 g. Tuky: 4,0 g.
Použití:
Používáme k pečení chleba, buchet i jiného pečiva.
Recept na chleba: 200 g sypkého seitanu, 50 g kukuřičného škrobu,1 bal . droždí, 300 ml teplé vody, sůl, kmín. Vše propracujeme do hladkého těsta a necháme kynout 1 hodinu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 45 min.
Pro vegetariány je seitan výbornou náhrada masa, který má dostatek rostlinných proteinů. Při smíchání s vodou dostaneme čerstvou surovinovou hmotu v dvojnásobném množství původní váhy. Příprava trvá jen několik minut. Rozmícháním stejného množství seitanového prášku a stejného množství vody získáme dvojnásobný objem čerstvé seitanové hmoty. Příprava je hotová v několika minutách. Dále povaříme v zeleninovém vývaru cca 20 minut, hmota nabude na objemu a dále kuchyňsky upravujeme jako maso na různé způsoby.
Skladování:
Uchovávejte v suchu a při teplotě do 25°C.
Alergeny:
Pšeničný lepek.