Skořicový necukr
Charakteristika:
Erythritol s příchutí skořice. Jedná se o pravou skořici cejlonskou, která pochází ze skořicovníku cejlonského. Aromatická kůra stále zelených tropických stromů s názvem Skořicovník cejlonský, rostoucího na Srí Lance, je považována za nejkvalitnější skořici na světě. Má jemnější a delikátnější chuť bez stop štiplavosti nebo hořkosti i vůni oproti indonéské skořici, má světlejší barvu a obsahuje pouze stopové množství alkaloidu kumarinu.
Erythritol je zdravější náhrada běžného cukru. Jeho sladivost se blíží sladivosti cukru, ale na rozdíl od cukru neobsahuje téměř žádné kalorie. V pokrmech či nápojích chutná podobně jako cukr (bez nějakých pachutí).
Je vhodný pro Dukanovu dietu již od 1. fáze i při jiných redukčních dietách, pro Low Carb stravování i pro diabetiky.
Použít ho můžete při vaření, pečení i k oslazení nápojů.
Erythritol je přírodní sladidlo. Vyrábí se fermentací glukózy. Jeho sladivost je přibližně 70% sladivosti běžného cukru. Není potřeba tedy velkého množství, jako u jiných umělých sladidel. Erythritol na rozdíl od cukru nezpůsobuje zubní kazy. Jeho glykemický index je 0. Proto neovlivňuje hladinu cukru v krvi. I u Erythritolu je však nutná střídmá konzumace, nadměrná konzumace by u některých jedinců mohla vyvolat projímavé účinky. Žádné jiné nežádoucí účinky ale nemá.
Erythritol má svou chutí opravdu blízko k obyčejnému cukru. Při vysokých teplotách se nerozkládá, takže je opravdu ideální i při pečení. Stačí v receptu nahradit běžný cukr Erythritolem ve stejném množství. Je vhodný ke slazení teplých i studených nápojů, při pečení, do cukrovinek a dalších pochutin.
Složení:
Erythritol; BIO cejlonská skořice* mletá (Cinnamomum zeylanicum) 12%. *Produkt ekologického zemědělství.
Výživové hodnoty (na 100 g):
Energetická hodnota: 133 kJ/32 kcal.
Tuky: 0,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny: 0,1 g). Sacharidy: 91,5 g (z toho cukry: 3,5 g, z toho polyoly: 87,1 g). Bílkoviny: 0,5 g. Sůl: 0 g.
Použití:
Je vhodný především k přímému slazení teplých i studených nápojů, jeho možnosti v domácnosti jsou ovšem univerzální – např. v cukrovinkách, mražených, mléčných i ovocných dezertech, nebo při pečení. Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky.
Dávkování: 1 lžička odpovídá přibližně 2/3 lžičky skořicového cukru.
Nevhodné pro děti mladší 1 roku.
Skladování:
Skladujte na chladném a suchém místě v uzavřené nádobě.