Xantan NATURAL
Charakteristika:
Xanthan je látka přírodního původu, polysacharid získávaný fermentací glukózy nebo sacharózy. Ve své čisté podobě to je bezbarvá látka, gelovitého charakteru, v potravinářství se s ní však setkáme jako s bílým práškem.
Xanthan se používá k zahuštění a stabilizování výrobků na vodní bázi, například mléčné výrobky, dressingy, omáčky, instantní polévky, sirupy a pekařské výrobky. Ve zmrzlině zabraňuje ve vytváření ledových krystalků. Často jej také nalezneme ve výrobcích s nízkým obsahem tuku, kde právě nahrazuje zahušťovací funkci tuku.
Při Dukanově dietě vhodný již od 1. fáze.
Složení:
Xanthan 100 %.
Výživové hodnoty:
Energetická hodnota: 1334 kJ/320 kcal.
Bílkoviny: 0 g. Tuky: 0 g. Sacharidy: 0 g. Vláknina: 77,5 g. Sůl: 0 g.
Použití:
Kávovou lžičku xantanu rozmíchejte ve 100 ml horké vody a přidejte do těsta.
Skladování:
Uchovávejte v suchu a při teplotě do 25°C.
Alergeny:
Nejsou známy nežádoucí účinky a většinou je dobře snášen. Vzhledem k tomu, že se Xanthan vyrábí z produktů (kukuřice, soja, apod.), které mohou být samy o sobě alergeny, existuje u citlivých osob riziko vzniku alergické reakce, doprovázené např. zažívacími problémy, průjmem či bolestí hlavy.